27 Żeberka w stylu Amerykańskim - Borniak

Żeberka w stylu Amerykańskim

Żeberka w stylu Amerykańskim

Amerykańskie żeberka są synonimem soczystego smaku i aromatu wędzenia. Mięso jest nacierane bogatą mieszankę przypraw, w tym paprykę, czosnek i cebulę, po czym jest długotrwale wędzone drewnem dębowym. Przed podaniem często polewa się je słodko-pikantnym sosem barbecue, co nadaje charakterystyczną, głęboką słodycz i pikantność. Idealne do jedzenia ręcznie, te żeberka to esencja amerykańskiego grilla.

SKŁADNIKI

  • 700 g żeberek

Mieszanka Przypraw:

  • 2 łyżki soli kuchennej
  • 2 łyżki papryki w proszku
  • 2 łyżki cebuli w proszku
  • 1/2 łyżki czosnku w proszku

Sos barbecue:

  • 1 szklanka kechupu
  • ¼ szklanki soku jabłkowego dobrej jakości
  • 1 łyżka Lea & Perrins Sos Worcestershire
  • ½ łyżki mielonego piueprzu
  • 1 łyżkę mieszanki przypraw
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki cukru trzinowego

NARZĘDZIA

PRZEPIS

  1. Oczyść żeberka z błony srebrzystej*.
  2. Wymieszaj dokoładnie wszystkie przyprawy.
  3. Posyp żeberka z obu stron.
  4. Rozgrzej wędzarnię do 120°C i włącz generator dymu ze zrębkami dębowymi lub hickory.
  5. Umieść żeberka na półce w wędzarni i wędź przez 2 godziny
  6. Przygotuj sos barbecue do żeberek, wszystkie składniki dodaj do garnka i doprować do wrzenia równocześnie mieszając. Gdy sos zgęstnieje wyłącz grzanie.
  7. Wyłącz generator dymu.
  8. Wyjmij żeberka z wędzarni połż na foli aluminiowej lub papierzez żeźniczym i polej sosem barbecue.
  9. Zawiń szczelnie żęberka folią lub papierem by zapobiec ich wysychaniu.
  10. Umieść żeberka spowrotem na półce w wędzarni i trzymaj je w temperaturze 120°C przez kolejne 2 godziny.
  11. Wyjmij żeberka z wędzarni, posmaruj z wierzchu sosem barbecue i włóż do wędzarni bez papieru na kolejne 30 minut do skarmelizowana się sosu.
  12. Wyjmi żeberka i odstaw by mięso odpoczeło

 

* Przesuwaj nożem do masła wzdłuż kości aż znajdzie się pod błoną. Unieś nuż tak by błona odeszła na tyle by chwycić ją palcami. Teraz jednym ruchem ściągnij całą błonę.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone.